Blogg

Vinhandel på nätet

Med en ökande handel på internet så kan framtiden se ljus ut för dom aktörer som säljer via en hemsida. En grupp som vill utöka tillbudet till kunderna är nätvinhandeln. Kan de vara en stor konkurrent till Systembolaget och är det lagligt? Jodå, det är det. Om företaget har sitt lager i utlandet så är det inga problem. Och visst är det väl smidigt att som kund klicka hem det som behövs till festen. Man kan till och med få hemleverans.

Systembolaget kan nog känna sig lugna ett litet tag till. Det har inte riktigt blivit den modell som svenskarna väljer när dom ska till inköp. I 2016 gjordes en mätning och då hade handeln över nät bara 1,3 % av den totala försäljningen hos privatpersoner. Detta kommer nog att öka om hotet om strängare lagar försvinner. Men fram till regeringen tar ett beslut så är e-näthandlarna försiktiga. Det är ingen som vågar satsa fullt ut.

Nätvinhandlarnas branschorganisation vässar klorna och står klar till kamp. Enligt dem så strider förslaget regeringen har om förbud mot nätvinhandel. Det kan strida mot EU’s regelverk och kan ställa till problem för Sverige. Skulle nu regeringen införa ett förbud så kommer nätvinhandlarna att anmäla Sverige i Europadomstolen.

Men fram till dess så kan vi tryggt och smidigt välja fritt i dom butiker som finns på nätet idag.