Privatlån

privatlån

Privatlån är traditionellt sett lån på belopp mellan omkring 20 000 kr och 350 000 kr. I takt med att efterfrågan på konsumtionslån har ökat i rask takt det senaste decenniet har dock de tidigare så strikta beloppsgränserna luckrats upp i stor utsträckning. Det går idag att låna belopp på betydligt mindre summor än 20 000 kr, till exempel just 4000 kr, med ett privatlån.

Vad kännetecknar privatlån?

Privatlånets tre främsta karaktärsdrag är att:
1. det inte krävs någon säkerhet (man tecknar lånet in blanco, därav synonymen blancolån)
2. lånet löper med individuell ränta
3. lånet ska betalas av med löpande amorteringar i minst 12 månader.

Att lånet är utan säkerhet gör att det liknar snabblån men att det är helt olikt både bolån och pantlån. För de två sistnämnda är det en absolut förutsättning för att lån ska kunna beviljas att det finns en säkerhet för lånet. För privatlån får långivaren basera sitt beslut på låntagarens betalningsförmåga samt dennes faktiska vilja att betala tillbaka lånet.

Så här lånar du 4000 kr med privatlån

Du har många långivare att vända dig till om du vill låna 4000 kr med privatlån. Du bör dock notera att du inte kan vända dig till storbankerna eller de större kreditbolagen. Dessa aktörer håller nämligen fortfarande på de traditionella beloppsbegränsningarna. Vad du får göra är att vända dig till snabblåneföretag eller finansbolag och nischade kreditbolag.

Men, om jag vänder mig till ett snabblåneföretag för mitt lån, är det inte ett snabblån jag då automatiskt ansöker om? Nej, inte nödvändigtvis. Det finns många snabblåneföretag som erbjuder både snabblån och privatlån på ungefär samma belopp. Skillnaden mellan ett privatlån på 4000 kr och ett snabblån på samma summa är att förstnämnda ska betalas tillbaka över en tidsperiod som är minst 12 månader.

När du har hittat ett par, tre långivare som erbjuder en låneprodukt som passar dig vad avser belopp och återbetalningstid, bör du jämföra de respektive långivarna och deras produkter för att identifiera skillnader. En naturlig sak att jämföra är priset för lånet, det vill säga vad du betalar i räntor och eventuella avgifter.

Lika viktigt är dock att du tittar på vilka villkor som gäller. Det finns ett antal villkor som är desamma för alla långivare (minst 18 år, inget skuldkonto hos Kronofogden, med mera) men när det andra villkor kan det finnas skillnader. Vissa långivare för privatlån 4000 kr låter dig till exempel låna trots betalningsanmärkningar medan andra säger blankt nej. Några kan sätta mycket tydliga lägsta gränser för din inkomst per år medan andra har en mer flexibel syn på begreppet betalningsförmåga. Du kommer dock inte undan att en kreditupplysning tas, men den behöver inte hämtas från UC. Faktum är att de flesta långivare som erbjuder lån på så låga belopp som 4000 kr låter dig låna utan UC.

Att tänka på

Ett privatlån på belopp omkring 4000 kr är vanligtvis lite dyrare sett till själva räntesatsen. I kronor och ören blir lånet kanske inte så dyrt, men kostnaden i förhållande till lånebeloppet kan bli ganska rejält. En anledning till att lånet kostar en del är att löptiden är så pass lång. Vanligen är det billigare att ansöka om ett snabblån med återbetalningstid på 30-60 dagar än att ta ett privatlån med återbetalningstid på mer än ett år. Givetvis går det dock att betala tillbaka lånet när som helst.