Jämför innan du lånar pengar

HögrisktriangelDet här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


LångivareBeloppLöptid
Ansök
Cashbuddy5,000 - 25,000 kr1 - 5 år
Ferratum1,000 - 45,00 kr4 - 46 mån
Flexlimit5,000 - 20,000 kr1 mån - 6 år

Det finns några saker du ska tänka på innan du skriver på ett skuldebrev för ett privatlån, ansöker om ett snabblån på nätet eller går med pantbrevet i handen till banken för att låna upp mer pengar på bolånet. Oavsett vilket lån du väljer och hur mycket pengar du vill låna ska du se till att du får så bra villkor som möjligt.

Kvinna jämför lån på surfplatta

Vilka villkor kan du då jämföra mellan olika långivare?

För det första ska du givetvis jämföra priset du betalar för att låna pengarna, det vill säga räntan. För det andra ska du självklart jämföra storleken och omfattningen av eventuella avgifter för lånet. Det skadar heller inte att jämföra även mer administrativa villkor, såsom vad som händer om du inte kan betala tillbaka lånet i rätt tid. Du ska givetvis välja den långivare som har de mest generösa reglerna.

Jämför räntan

Ränta är priset du betalar för att få låna pengar. När det handlar om lån så får du kontanter i handen. Kontanter har samma värde oavsett vem du lånar dem av, så du förstår säkert att det är bra om du kan betala ett så lågt pris för lånet som möjligt. När du jämför räntan mellan olika långivare innan du lånar pengar, så är det viktigt att du jämför på rätt sätt. Du ska alltid leta efter en uppgift om ”effektiv ränta”. Denna ränta är mer rättvisande än den nominella räntan. I den effektiva räntan är nämligen eventuella avgifter för lånet inbakade, så att du ser exakt vad lånet kostar dig.

Jämför avgifter

En del långivare är mycket återhållsamma med att ta ut uppläggningsavgifter, administrationsavgifter, aviavgifter, med mera. Samtidigt kan långivarna kompensera detta genom att hålla högre räntor. Andra långivare har mycket konkurrenskraftiga nominella räntor, men är inte sena med att ta ut många olika avgifter. Den effektiva räntan kommer alltså in även här.