Räntefria lån

räntefria lån

Räntefria lån är inte något som bara finns i fantasin. Det finns idag vissa långivare som erbjuder snabblån för vilka ränta inte behöver betalas. Avgifter kan tillkomma, men det är faktiskt mer regel än undantag att lånen är helt kostnadsfria. Läs mer om konceptet med att låna räntefritt här nedan.

Varför finns lån utan ränta?

Det kan upplevas som något helt absurt att det finns lån utan ränta. Hela idén med långivning är ju att långivaren vill ha ersättning för sin verksamhet. Att det idag finns snabblåneföretag och kreditbolag som erbjuder räntefri utlåning beror på att det finns en marknadsföringsaspekt med i leken. Efterfrågan på lån och krediter på mindre belopp är stor och långivarna måste ta fram unika koncept för att stå ut från konkurrensen och därmed attrahera fler kunder. Något mer unikt koncept än lån som inte kostar något torde vara svårt att finna i finansbranschen.

I längden skulle en långivare med affärsidén att erbjuda räntefria lån emellertid inte överleva, och av den anledningen är det bara det första lånet som en ny låntagare tecknar som kan löpa utan ränta. Skulle låntagaren återkomma får han eller hon så att säga betala fullt pris. Vi ska också nämna att det finns skillnader i exakt hur kostnadsfritt lånet är. Ett räntefritt lån är vanligtvis inte förenat med några kostnader över huvud taget, men vissa aktörer kan ta ut en uppläggningsavgift vid tecknandet.

Så här gör du för att låna

Det är bara själva priset för lånet som utgör skillnaden mellan ett ”vanligt” lån som löper med ränta och ett räntefritt lån. Den grundläggande konstruktionen i övrigt skiljer sig inte mellan lånetyperna. Det innebär också att den som vill ta ett räntefritt snabblån eller privatlån ska gå igenom samma steg som gäller för ett ”vanligt” lån.

Första steget är att hitta en långivare som har ett erbjudande om räntefri utlåning för nya kunder. I nästa steg är det bara att ansöka direkt på nätet. Bra att känna till är att det kan finnas begränsningar i hur fri du är att välja önskad lånesumma samt önskad löptid.

Exempel: Du behöver låna 4000 kr och vänder dig till ett snabblåneföretag som erbjuder ett kostnadsfritt första lån. Det är lånebelopp på upp till 5000 kr under 30 dagar som är ränte- och avgiftsfria.

Viktiga saker att tänka på

Innan du tecknar ett lån, oavsett vilken typ av lån det handlar om, ska du se till att du känner till exakt hur det fungerar. Det gäller även för ett på pappret så okomplicerat och förmånligt lån som ett för vilket du inte behöver betala ränta.

En första sak du bör undersöka är vad som sker om du inte betalar tillbaka det lånade beloppet i tid. Att du får betala förseningsavgifter är klart, men hur höga är de? Och hur snabb är långivaren på att skicka ärendet vidare till inkasso? Kan du förlänga lånet om du blir sen med återbetalningen och vad kostar det i så fall?

En annan viktig sak att tänka på är att du inte ska låna för mycket. Du behöver inte betala ränta (och vanligtvis inte heller avgifter), men själva lånebeloppet ska ju betalas tillbaka. Det kan vara frestande att lägga till någon tusenlapp på beloppet eftersom det ändå är ”gratis”. Denna tusenlapp kan dock göra att återbetalningen blir mer besvärlig eller kanske till och med omöjlig.