Lån utan uc

låna utan uc

Det är en ganska stor andel av både befintliga och potentiella låntagare som är av uppfattningen att en kreditupplysning och en ”UC” är samma sak. Den här kopplingen är ganska naturlig, men den är faktiskt helt felaktig. Hur allt ligger till kan du läsa mer om nedan.

Det går att låna utan UC

Om vi benar ut begreppen så är UC en förkortning för ett bolag som heter Upplysningscentralen AB. Denna aktör är ledande på kreditinformation om privatpersoner och företag i Sverige. Att det är så beror inte minst på att det är storbankerna som äger UC AB tillsammans. UC har en dominerande ställning och den stora merparten av långivare, hyresvärdar, telekombolag, med flera, vänder sig automatiskt direkt till UC för att inhämta kreditinformation. Alla har väl fått hem en kreditupplysningskopia (en ”UC”) i posten och det är så synonymerna har uppkommit.

Emellertid har UC inte alls en monopolställning. Det är fritt fram för alla som är villiga att gå igenom Finansinspektionens mycket omfattande kontrollapparat att starta verksamhet inom kreditinformation. Som direkta konkurrenter till UC AB finns idag bland annat Bisnode Kredit, Syna, Decidas Info och Creditsafe. Dessa aktörer lämnar ut kreditupplysningar på begäran och de skickar ut omfrågekopior på samma sätt som UC gör.

Viktigt att notera i det här sammanhanget är emellertid att många långivare inom privatlån på mindre belopp samt snabblån har satt upp en slags ”brytgräns” kring 10 000 kr. För låneansökningar på belopp som understiger 10 000 kr gäller att kreditupplysning inhämtas från exempelvis Creditsafe eller Bisnode. För belopp som överstiger brytgränsen inhämtas kreditinformationen i stället från UC.

Se alla sms lån utan uc på Smslån.nu om du vill att din kreditupplysning görs hos annat upplysningsföretag.

Det går inte att låna utan kreditupplysning

Nu när vi har konstaterat att ”en UC” inte är detsamma som en kreditupplysning och att det finns flera andra kreditupplysningsföretag, är det dags att beröra frågan om det går att låna utan att det tas en kreditupplysning över huvud taget. Svaret på den frågan är ett klart nej. Det var tidigare möjligt för långivare att underlåta att begära ut aktuell kreditinformation. Genom lagändringar och regleringar de senaste åren är det numera omöjligt att låna utan att en kreditupplysning begärs ut. Syftet är framför allt att skydda låntagarna mot risken för överbelåning. I förlängningen torde emellertid också långivarna tjäna på att kunna göra en mer rättvisande kreditkontroll. Sedan 1 januari 2017 är det också obligatoriskt att ta kreditupplysning även för räntefria lån.

Utan UC – fördelar och nackdelar

Att ansöka om lån hos en långivare som inhämtar kreditinformation från ett annat kreditupplysningsföretag än UC kan ge både fördelar och nackdelar. Nedan är lite kort om de viktigaste.

Den fördel som typiskt sett nämns först och främst är att den sökande som har en mindre imponerande kredithistoria har större chanser att bli beviljad sitt lån om UC inte är med i leken. UC erbjuder nämligen en mer komplett kreditinformation. Det gör att en mer brokig kredithistoria blir mer tydlig i UC:s information än i exempelvis Creditsafes dito. Det går givetvis också att vända på steken och se detta som en nackdel. Den som helt enkelt behöver ”dölja” sin kredithistorik kanske bör fundera både en och två gånger kring om ett (eventuellt ytterligare) lån är en bra idé.

Den tydliga nackdelen med att undvika UC är att priset för lånet vanligtvis blir högre. Långivaren har inte helt komplett information om kreditvärdighet och betalningsförmåga. Därför måste långivaren ta höjd för den extra risken med högre ränta och/eller avgifter.