Blogg

Vad är egentligen insättningsgarantin?

Insättningsgaranti

Kanske har du någon gång hört begreppet insättningsgaranti – kanske när du öppnat ett bankkonto eller någon annan form av konto där du kan placera pengar? Insättningsgaranti är en garanti som du ges när du placerar dina pengar hos en bank, att dessa inte kommer att gå upp i rök om någonting skulle hända med det institut där du placerat dina pengar. Exempelvis om banken skulle gå i konkurs – eller att en ny finanskris uppstår.

Insättningsgarantin betyder i praktiken att om du har satt in pengar på Bank A och denna går i konkurs kommer du inte gå miste om alla dina pengar. Istället kommer du få tillbaka dem genom att de tas ut ur en stor fond, till vilken våra svenska finansinstitut betalat in en avgift och till vilken de också har en skyldighet att vara anslutna.

Dina pengar betalas ut senast sju arbetsdagar efter att Bank A gått i konkurs och du är garanterad att få tillbaka upp till 950 000 kr inom den tiden. Har du satt in mer pengar än så kan du även få tillbaka det överskjutande beloppet, men för det gäller särskilda regler och det kan ta längre tid att få denna summa utbetald.

Det har inte alltid funnits en insättningsgaranti i Sverige utan den började gälla först år 1994. Då var garantin på 250 000 kr. År 2008 höjdes beloppet till 500 000 kr och 2010 höjdes den ännu en gång till 950 000 kr.