Blogg

Så vet du om du bör ta ett privatlån eller snabblån

Ibland behöver vi låna pengar av någon anledning – det kan handla om allt från en akut situation som måste lösas till en renovering som du vill göra i huset. Idag finns det en hel uppsjö av olika kreditgivare och finansinstitut på lånemarknaden och det finns dessutom olika varianter av lån. För att du ska veta vilket typ av lån som passar din situation bäst ska vi kika närmare på två av de vanligaste: snabblån och privatlån.

Till att börja med så behövs ingen säkerhet för dessa typer av lån. Därför kan du inte låna lika stora summor som när du till exempel lånar till ett hus, där du ju har huset som säkerhet. Både snabblån och privatlån riktar sig dessutom enbart mot privatpersoner och är alltså inte aktuella när det kommer till företagsfinansiering.

Privatlån eller snabblån

Snabblån – Mindre summor, kortare tid

Snabblån avser mindre summor och brukar börja runt 1 000 kronor upp till ungefär 50 000 kronor, även om vissa aktörer på marknaden idag lånar ut belopp under 5 000 kronor. Alla långivare har därmed inte en magisk gräns vid 50 000 kronor och det är inte säkert att du blir beviljad ett så högt belopp.

Gemensamt för de flesta snabblån är också att de brukar ha en kort löptid. Vanligtvis ligger återbetalningstiden på 30 – 90 dagar, men det finns också aktörer som erbjuder återbetalningstider på 2 år.

Något annat som gör att snabblånen brukar vara attraktiva är att de oftast betalas ut av de olika kreditinstituten redan samma dag som lånet beviljats. Det är alltså ett lån som ofta tas när pengarna behövs redan samma dag.

Dessa lån brukar också ha en hög effektiv ränta, många gånger kan den dra iväg långt över 50% beroende på hur lång löptid du väljer att betala av lånet på. Oftast är det aviseringskostnader och uppläggningsavgifter som gör att den effektiva räntan sticker iväg, så ju kortare tid du väljer att betala av ditt lån på desto bättre.

Privatlån – Högre summor, längre tid

Privatlån, å andra sidan, erbjuder högre lånesummor. Dessa brukar starta på runt 5 000 kronor och nå sitt tak runt 500 000 kronor, även om denna summa naturligtvis varierar mellan olika långivare.

Här är löptiden längre och brukar vara minst ett år, men många gånger är den längre än så. Den effektiva räntan brukar också bli lägre är för ett snabblån. Denna sätts som regel individuellt, vilket innebär att ju bättre ekonomiska förutsättningar du har att betala tillbaka ditt lån desto bättre ränta får du.

Utbetalningstiden brukar ligga på mellan 2-5 bankdagar från det att lånet beviljats och signerats. Därför bör du planera i god tid om du behöver pengarna till ett specifikt datum.

Vilket lån passar för dig?

Sammanfattningsvis kan man säga att ett snabblån är för dig som vill ha pengarna på kontot snabbt, du vill betala av skulden snabbt och du vill inte låna en jättestor summa pengar. Det är också lättare att få ett snabblån beviljat om du har betalningsanmärkningar eller låg inkomst. Ett privatlån är för dig som vill låna en större summa pengar, som du inte behöver ha på dagen och som du kan betala av över en längre tid.