Blogg

Så påverkade hemestern vad vi lånade till

Coronapandemin har helt klart påverkat svenskarnas lånevanor – speciellt i semestertider. Det totala lånandet har hållit sig relativt stabilt, och siffrorna har varken gått upp eller ned. Detta är positivt, eftersom det visar att de svenska hushållen inte har dragit på sig onödiga lån i spåren av de ekonomiska nedgångarna i samhället. Istället är det fördelningen av vad vi lånar till som tydligt har påverkats, enligt siffror från Lendo och Zmarta.

Man och kvinna lutar sig mot nyköpt bil

Färre lån till resor – fler till fordon och renovering

Enligt färsk statistik från Lendo var det endast 1 procent av deras lån under första delen av 2020 som gick till resor. Istället har allt fler lånat till köp av bland annat bil och båt – sådant som hör en svensk semester, eller så kallad ”hemester”, till. När det gäller lån till bil och båt låg dessa under 2019 på 14 procent av de totala lånen och under andra kvartalet 2020 hade siffran ökat till 23 procent.

Även låneförmedlaren Zmarta har upplevt en klar minskning av lån till resor. Hos dem var det 2 procent av lånen i början av året som angavs vara till resor. Något som istället har ökat hos Zmarta är lån till renovering. Även detta kan härledas till att svenskar i större utsträckning har stannat hemma under semestern i år. Istället för att resa utomlands har fler haft tid att ta tag i sina byggprojekt och fixa i ordning hemma eller i stugan.

Spara pengar genom att jämföra

Enligt siffror från Lendo kan det helt klart löna sig att jämföra lån. För deras kunder kan det skilja så mycket som 27 procent mellan två olika låneerbjudanden – så det finns otvivelaktigt mycket pengar att spara på att jämföra.

Att använda sig av en jämförelsetjänst för lån är både smidigt och enkelt. Eftersom en enda ansökan går ut till flera långivare behöver du inte krångla med att ansöka om lån hos varje enskild aktör. Något som dessutom skulle påverka din kreditvärdighet negativt eftersom det skulle innebära många kreditupplysningar.

Så snart du fått svar på din ansökan (vilket du brukar få från flera långivare) kan du ställa de olika villkoren mot varandra. På så sätt kan du enkelt välja det lån som ger dig den bästa räntan. Att använda låneförmedlarna Lendo och Zmarta är alltid kostnadsfritt, och du förbinder dig inte till någonting med din ansökan.