Blogg

Tjäna extra på gigekonomin

gigekonomi

Vår moderna arbetsmarknad börjar få allt större inslag av vad som kallas gigekonomi. Benämningen beskriver en ekonomi där fast anställning som norm börjar försvagas för att istället successivt ersättas av arbetstillfällen i form av tidsbegränsade uppdrag. Det handlar då inte om vikariat eller visstidsanställningar, utan om uppdrag som är mycket mer begränsade i tid och omfattning. Benämningen är hämtad från musikvärldens internationella term för spelning eller uppträdande, det vill säga gig.

Ett musikgig sker under en begränsad tid, beställaren av uppträdandet är olika för varje gång och platsen för uppträdandet är sällan densamma mellan gångerna – att denna term har fått en innebörd även inom den allmänna ekonomin är inte så konstigt.

Gör ett gig – få betalt

Gigekonomin ger fler möjligheter att tjäna pengar. Inkomster till hushållet behöver numera inte bestå endast av den månatliga löneutbetalningen och eventuella bidrag och stöd från det offentliga. Istället kan var och en göra gigs och tjäna extra pengar. Andra går så långt som att välja bort de mer traditionella anställningsformerna helt och hållet för att enbart ta del av vad gigekonomin kan ge.

Det finns inga standarder för vad som är ett gig och det kan vara lite svårt att förstå sig på konceptet genom en teoretisk genomgång. Det är klokt att utgå från ett par exempel från verkliga världen.

Okelii
Okelii är en svensk plattform för ”projektbaserad arbetsförmedling” inom framför allt kompetenser som programmering, design, journalistik och projektledning för webben. Idén är att matcha företag med frilansare. De gig som annonseras ut kan vara punktinsatser på några timmars eller dagars arbete, eller projekt som löper över flera månader. Det finns många exempel på liknande plattformar på en mer internationell nivå. Freelancer.com är en, Elance/Upwork är en annan.

Ubereats
Ubereats är en distributör av restaurangleveranser från restaurang hem till dörren. Man har dock inga egna bud utan använder sig av privatpersoner som vill tjäna lite extra pengar på att köra ut mat. Som partner till Uber kan du tjäna pengar på att leverera mat via bil, moped eller cykel.

Uber Taxi
Uber är kanske det koncept som mer än något annat är en symbol för gigekonomin. Genom Uber kan du tjäna pengar på att använda din bil ungefär som en taxi, precis när du själv vill.

Betalningar och skatter

Betalning för ett uppdrag/ett gig kan ske antingen direkt, mot faktura eller via månatliga utbetalningar. Det finns många olika modeller för hur uppdragsgivaren lämnar ersättning och innan du ger dig på ett uppdrag bör du se till att du har helt klart för dig vad det är som gäller.

För mer traditionella frilansgig, såsom de som annonseras ut via exempelvis Okelii, gäller för det mesta att du själv ska se till att få betalt, detta genom att skicka en faktura. Har du inte någon egen firma/ett eget bolag kan du använda någon av de idag ganska många tjänsterna skräddarsydda för egenanställda. Frilans Finans är den tjänst som har störst spridning idag, men det finns fler.

Om du får betalt via en tjänst som Frilans Finans behöver du inte bekymra dig om skatter. Det du får utbetalt till ditt konto är pengar som är skattade och klara. Dessutom skickas uppgifterna om dina inkomster automatiskt till Skatteverket. För alla andra typer av gigs är du själv skyldig att rapportera in dina inkomster och även betala in skatt för dem.