Blogg

Använd kreditkort för dina smålån

lån med kreditkort

Oavsett om hushållsekonomin är stark eller lite svagare kan det alltid dyka upp tillfällen då man kan behöva ett tillskott på ett mindre belopp. Ett lån på ett belopp på omkring 4000 kr kan vara till stor hjälp exempelvis om din bil måste in på reparation, om familjen måste investera i kläder, sportutrustning, med mera inför skolstart, eller om du plötsligt upptäcker att du saknar en tand. Det mest använda sättet att få in 4000 kr på privatkontot är via ett snabblån online eller ett mindre privatlån. Med sådana lån kan pengarna komma dig tillhanda inom bara någon dag.

Samtidigt finns fler alternativ än så. Med ett kreditkort kan du låna snabbt och enkelt genom att helt enkelt gå till bankomaten att göra ett uttag. Du får då pengar i handen utan att behöva ansöka, invänta godkännande och invänta utbetalning. Med den här metoden betalar du dessutom i de flesta fall betydligt mindre för lånet än vad du gör för ett snabblån. Kanske kan ett lån på kreditkortet vara det bästa lånet för dig?

Låna med kreditkort till låga kostnader

Ett kreditkort fungerar precis som ett bankkort eller betalkort när det gäller uttag. Det enda du ska tänka på är att du förmodligen får betala en uttagsavgift. Den brukar vara på mellan 3-4% av beloppet, vilket motsvarar 120-160 kr på ett uttagsbelopp på 4000 kr. Helt utan kostnad är ditt ”lån” med kreditkortet alltså inte.

Dessutom ska sägas att det finns andra kostnader kopplade till ett kreditkort. För det första behöver du förmodligen betala en årsavgift för kortet. För det andra är det mer regel än undantag att du får betala en aviavgift för varje faktura. Utöver det behöver dock inga ytterligare kostnader tillkomma.

En förutsättning för sistnämnda är emellertid att du reglerar hela skulden när fakturan kommer i brevlådan eller trillar in som e-faktura i din internetbank. Om du inte har betalat tillbaka hela lånebeloppet senast på förfallodatum kommer du att få börja betala ränta. Räntan på kreditkortsskulder ligger i regel på mellan 10-20%, så du gör, precis som du ska göra för snabblån, klokt i att betala tillbaka så fort du kan. Innan du tar ditt lån/gör ditt uttag ska du givetvis också tänka igenom saken både en och två gånger.

Andra fördelar med kreditkort

Kreditkort, om det används rätt, kan ge dig ytterligare en stor mängd fördelar. Det handlar om allt från att du tjänar bonuspoäng genom användandet till att köp med kortet automatiskt kan ge dig tilläggsförsäkringar av olika slag.

Att användning av kreditkort normalt ger bonuspoäng eller cashback på vissa köp är en stor anledning till att många väljer att skaffa ett kreditkort. Många pensionerar till och med i princip sina vanliga bankkort för att istället göra majoriteten av sina inköp med kreditkortet. Du kan inte få upp till två procent tillbaka på dina köp med bankkort, men det kan du med vissa kreditkort!