Blogg

Avgift på Kina-paket

Postnord införskaffade en avgift om 75 kronor på alla paket som skickades från Kina och de skulle betalas av konsumenterna då de hämtade ut sina paket hos Postnord. Det skedde med tjänsten Wish som är en tjänst med lågprishandel. Anledningen till att avgiften fanns var för att man ville kontrollera så att moms betalades på ett korrekt sätt.

Nu har man kommit fram till att detta inte fungerar och därför har man tagit bort avgiften. Den betalas istället i samband med att varorna beställs. Den extra summan läggs på priset från början och man behöver inte betala något ytterligare för att få sina varor. Wish betalar i sin tur moms till Postnord så att allt ska vara reglerat och man kan därmed hämta ut sitt paket som tidigare. Det tillkommer dock en summa för momsen direkt på beställningen och därför kan priserna för varorna höjas något.

Importen av varor från Kina och andra länder har ökat enormt de senaste åren och sedan Postnord införde avgiften om 75 kronor per paket så har beställningarna blivit färre. När det kom som mest paket var det mellan 120.000 och 150.000 stycken varje dag. Nu har det minskat till cirka 15.000 paket om dagen.