Blogg

5 tips för säkra betalningar på nätet

Att handla online blir allt mer populärt. Enligt Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har 90% av alla som använder internet någon gång gjort ett inköp via internet och närmare hälften av användarna gör inköp online varje månad.

Det är enkelt och smidigt att handla online (och att göra andra transaktioner såsom att ansöka om lån eller teckna försäkringar). Samtidigt gäller det att man vidtar vissa försiktighetsåtgärder för att se till att undvika att drabbas av bedrägerier, phishing och liknande problem. För att göra säkra transaktioner online med kort kan du med fördel använda nedan 5 tips.

1. Använd en säker lösning

Ett säkert sätt att drabbas av problem vid transaktioner på nätet är att lättvindigt lämna ut kortuppgifter och personuppgifter. Du ska aldrig lämna uppgifter över e-post eller telefon och du ska alltid se till att betalningar sker krypterat. För att ta detta på ren svenska ska du endast använda lösningar där du själv genomför transaktionen från start till mål och där det krävs en aktiv åtgärd av dig för att betalning, med mera, ska ske.

Exempel: Du vill betala säkert med kort på nätet. Du ska då se till att använda en lösning som inkluderar bank-ID och/eller kod. Du ska också undvika att handla på sajter som inte är krypterade med SSL (titta efter en hänglåssymbol i adressfältet).

2. Betala med kreditkort

Att använda kreditkort, inte bankkort, är den bästa lösningen när du handlar på nätet. Det har att göra med att du vid problem kan ställa samma krav på kreditkortföretaget/banken som på e-handlaren.

3. Begränsa dina kort

Använder du bankkort eller betalkort bör du se till att det inte finns några större summor sparade på kortet. Om någon skulle utföra ett bedrägeri finns därigenom inte så mycket pengar att komma över. Ett smart tips är att ha två olika konton på internetbanken, ett kapitalkonto och ett vanligt lönekonto/transaktionskonto.

4. Ta alltid skärmdumpar

Digitala transaktioner är svårare att bevisa än fysiska diton. För att säkra att du alltid har torrt på fötterna bör du ta skärmdumpar på dina beställningar, kvitton och köpvillkor. Har du Mac använder du kombinationen shift+kringla+3 för att ta en ögonblicksbild av skärmen. Har du en PC använder du med fördel skärmklippsprogrammet. Spara sedan dina skärmdumpar på ett säkert ställe, gärna på en extern hårddisk eller i en molntjänst.

5. Handla hos välkända aktörer

Hittar du ingen kontaktinformation eller företagsinformation hos en e-handlare ska du dra öronen åt dig direkt. Du bör nämligen handla online endast hos sajter vars ägare du kan identifiera. Ett annat tips för ökad säkerhet är att handla endast i webbutiker som är anslutna till Trygg e-handel. Du kan läsa mer om Trygg e-handel och se vilka butiker som är anslutna här.