Blogg

Ska du vara trogen eller otrogen mot snabblåneföretag?

Det finns ett femtiotal olika långivare med låneprodukter som kan betraktas som snabblån eller blancolån med en förhållandevis kort återbetalningstid. Om du behöver låna har du alltså en uppsjö av alternativ.

En vanlig fundering är om det finns en idé med att, om behovet att låna kvarstår eller uppkommer på nytt, fortsätta låna hos en aktör man tidigare har lånat hos, eller om det är mer fördelaktigt att vara ”otrogen”. Det finns inget enkelt svar på frågan, detta eftersom det kan finnas fördelar och nackdelar med båda alternativ. Nedan presenterar vi kort om dessa.

Notera att nedan är en kort diskussion av möjliga fördelar och nackdelar med de två alternativen. Fördelarna ska inte ses som rekommendationer.

Fördelar med att byta långivare

Den stora fördelen med att byta långivare är att du har möjlighet att ta del av nykundserbjudanden. Det finns idag ett tiotal långivare för snabblån och liknande korttidslån som erbjuder mycket förmånliga villkor för nya kunder. Till exempel finns ett antal exempel på erbjudanden om räntefria lån.

En annan fördel är att du genom att byta långivare kan undvika att få en sämre kredithistorik. Ansökan och beviljande av snabblån ger nämligen noteringar i kreditinformationen som inte är särskilt gynnsamma.

Exempel: Du har tidigare blivit beviljad ett lån hos en aktör som använder sig av marknadsledande UC. Ett nytt snabblån hos denna aktör kan försämra din kreditvärdighet hos UC. Genom att ansöka hos en långivare som inhämtar kreditinformation från exempelvis Bisnode undviker du detta.

Den stora nackdelen är det extra arbete som krävs för att identifiera alternativ som är bättre än befintliga. Har du behov av att låna snabbt är det givetvis bra om du kan ordna så att du får pengarna så fort som möjligt.

Fördelar med att vara trogen kund

Det finns i huvudsak två fördelar med att vara trogen kund. För det första kan du säkra att du får snabba utbetalningar. Du behöver inte lägga tid på att jämföra lån och handläggningsprocessen sker ofta mer skyndsamt hos långivaren när det är en befintlig kund som ansöker.

För det andra kan du få fördelar vad gäller själva lånets konstruktion. Många långivare kan nämligen erbjuda trogna kunder en större flexibilitet i lånebeloppets storlek och/eller längden på återbetalningen.

Kommentar

Som synes finns både fördelar och nackdelar med rubrikens alternativ. Väsentligt, oavsett vad du väljer, är att du väljer det som är bäst för din plånbok. Samtidigt vill vi påminna om att du, om du har behov av att ta korttidslån med jämna mellanrum, bör ta en ordentlig titt på din ekonomi. Snabblån är till för att snabbt kunna täcka en brist i hushållskassan. De ska aldrig ses som en alternativ inkomstkälla.