Blogg

Tips på appar för din privatekonomi

Så här i början av året kan det vara bra att se över ekonomin och planera för månaderna som kommer. Inte minst kan det vara bra att notera och ta höjd för kommande utgifter för att undvika att behöva låna. En liten övning så här i januari kan ge stor effekt på din ekonomi under resten av året.

Att sätta sig med papper och penna för att börja sortera, räkna och planera är dock kanske inte det roligaste. Lyckligtvis finns idag en lång rad appar som du kan använda för att göra beräkningarna lite mindre mödosamma. Det finns också en mängd appar som hjälper dig med andra ekonomiska frågor. Vissa appar hjälper dig att löpande hålla koll på ekonomin, medan andra gör sparandet lite roligare och enklare. Det finns också appar som kan hjälpa dig sänka fasta kostnader. Nedan presenterar vi tre appar som du kan ha hjälp av i vardagen.

Tink – löpande koll på inkomster och utgifter

Tink är en app som ger dig stenkoll på alla dina konton direkt i din smartphone. Alla inkomster och utgifter kategoriseras och du kan sätta upp budgetar för exempelvis matinköp. Sedan en tid tillbaka kan du även betala räkningar, godkänna e-fakturor, med mera direkt i appen. En extra bonus är att Tink har funktioner som varnar dig för ovanliga aktiviteter på dina konton. Appen ger dig alltså i princip ett skydd mot ID-kapning. Du loggar in och ut enkelt och säkert med bankID. Tink finns för både Android och iPhone.

Dreams – spara till dina drömmar

Dreams är en app för sparande. Med appen kan du enkelt skapa olika sparanden för specifika mål med automatiska överföringar och smarta så kallade ”triggers”. Idén är att sparandet ska ske mer eller mindre automatiskt samtidigt som du inte upplever att vardagen påverkas i så stor utsträckning. Givetvis kan du emellertid ställa upp lite tuffare mål som du får kämpa lite mer för att nå. Du kan via Dreams också spara tillsammans med en vän eller familjemedlem. Appen, som är gratis, finns tillgänglig för både iPhone och Android.

Mina tjänster – koll på abonnemang

Onlinetjänsten Minatjänster har kanske inte ett lika spännande namn som de två ovan beskrivna apparna, men dess funktion kan vara minst lika nyttig. Kort beskrivet handlar Minatjänster om att dels ge dig en översikt av de tjänster och abonnemang du använder, dels förenkla din administration av dem. När du använder tjänsten får du också tips på alternativ som ger dig effektivare tjänster till en billigare penning. Minatjänster är en gratistjänst som du kan nå både via datorn och mobilen. Du identifierar dig säkert med hjälp av bankID.